Kaip gimtoji Šanchajaus gyventoja, mano meilė Šanchajaus pusryčiams yra neabejotina. Šiame mieste pusryčiai yra ne tik skrandžio užpildymas – juose yra daugybė istorijų ir prisiminimų. Todėl nusprendžiau leistis į 30 dienų kelionę, kiekvieną dieną bandydamas vis kitokius tradicinius Šanchajaus pusryčius. Nors daugelis yra gatvės užkandžiai, kiekvienas kąsnelis neša miesto šilumą ir skonį. Šiandien pakviesiu jus į kelionę per 30 klasikinių Šanchajaus pusryčių ir parodysiu, kaip mes, Šanchajaus gyventojai, pradedame savo rytus skaniai.
Šanchajuje pusryčius galima rasti daugelyje vietų: tradicinių užkandžių parduotuvėse, gatvės prekeiviuose, prekybos centruose ir specializuotose pusryčių kavinėse. Jei apsistojate Šanchajuje trumpam, apsvarstykite galimybę prisijungti prie vietinės ekskursijos, kad iš karto paragautumėte įvairių tipiškų Šanchajaus pusryčių.
30 Šanchajaus pusryčių sąrašas
Žemiau pateikiamas tradicinių Šanchajaus pusryčių sąrašas. Tarp mano mėgstamiausių yra lipnūs ryžių suktinukai (粢饭团 Cí Fàn Tuán), keptos tešlos lazdelės (油条 Yóutiáo), mini Wonton sriuba (小馄饨 Xiǎo Húndùn) ir 5 skonių arbatos kiaušiniai (五锟妅蛏雏ng. ).
- Šanchajaus sriubos kukuliai (小笼包 Xiǎolóngbāo)
- Keptuvėje keptos kiaulienos bandelės (生煎包 Shēngjiānbāo)
- Lipnūs ryžių suktinukai (粢饭团 Cí Fàn Tuán)
- Keptos tešlos lazdelės (油条 Yóutiáo)
- Skaliūnų blynas (葱油饼 Cōng Yóu Bǐng)
- Sezamo paplotėlis (大饼 Dà Bǐng)
- Mini Wonton sriuba (小馄饨 Xiǎo Húndùn)
- Krabų lukštų pyragas (蟹壳黄 Xiè Ké Huáng)
- Tofu pudingas (豆腐花 Dòu Fu Hua)
- Puodų lipdukai (锅贴 Guō Tieē)
- Lipnus ryžių kukulis (糯米烧卖 Nuò Mǐ Shāo Mài)
- Lipnus ryžių vyniotinis (条头糕 tiáo tóu gāo)
- Daržovės ir mėsa Wonton (菜肉大馄饨 Cài Ròu Dà Húndùn)
- Kiaulienos ir ryžių pyragaičiai (排骨年糕 Pái Gǔ Nián Gāo)
- Saldus ryžių pyragas (糖糕 Tang Gāo)
- Garuose virtos bandelės (包子 Bāo Zi)
- Paprasti makaronai (阳春面 yáng chūn miàn)
- 5 skonių arbatos kiaušiniai (五香茶叶蛋 Wǔ Xiāng Chá Yè Dàn)
- Kepta tofu ir vermišelių sriuba (油豆腐粉丝汤 Yóu Dòu Fu Fěn Sī Tang)
- Saldūs fermentuoti ryžiai su ryžių rutuliais (酒酿圆子 Jiǔ Niàng Yuán Zi)
- Ridikėlių sluoksniuota tešla (油墩子 Yóu Dūn Zi)
- Sezamo rutulys (麻球 Má Qiú)
- Congee arba košė (粥 Zhōu)
- Spring Rolls (春卷 Chūn Juǎn)
- Kiaulienos Zongzi (鲜肉粽 Xiān Ròu Zòng)
- Skaliūnų aliejaus makaronai (葱油拌面 Cōng Yóu Bàn Miàn)
- Ryžių pyragas (粢饭糕 Cì Fàn Gāo)
- Pikantiškas sojų pienas (咸豆浆 Xián Dòu Jiāng)
- Kiaušinis blynas (蛋饼 Dàn Bǐng)
- Kario jautienos sriuba (咖喱牛肉汤 Gā Lí Niú Ròu Tāng)
Šanchajaus sriubos kukuliai (小笼包 Xiǎolóngbāo)
Negalite kalbėti apie Šanchajaus pusryčius, nepaminėdami xiaolongbao. Dėl plonos odelės ir sultingo įdaro vienas kąsnis išskiria karšto sultinio sprogimą. Šis mažas koldūnas, pripildytas Šanchajaus esencijos, nuo vaikystės buvo mylimas pagrindinis produktas. Kad pradėčiau savo pusryčių kelionę, pirmą rytą nusipirkau xiaolongbao porciją ir dubenį kario jautienos sriubos (咖喱牛肉汤, gā lí niú ròu tāng).
Keptuvėje keptos kiaulienos bandelės (生煎包 Shēngjiānbāo)
Traškiu, auksiniu dugnu ir sultingu maltos kiaulienos įdaru shengjianbao yra pusryčių ikona Šanchajuje. Stovėdamas prie gatvės nekantriai laukiau, kol iš keptuvės išeis nauja partija. Kartu su dubeniu karštos košės ji tapo mano geriausiu pasirinkimu šiai kelionei.
Lipnūs ryžių suktinukai (粢饭团 Cí Fàn Tuán)
Lipnūs ryžiai, apvynioti aplink youtiao (keptos tešlos lazdelės) ir kiaulienos siūlas su marinuotais agurkais, padarė šį sotų užkandį puikiai tinkantį įtemptiems rytams – vienas cí fàn tuán mane išgyveno visą rytą.
Keptos tešlos lazdelės (油条 Yóutiáo)
Galbūt vienas iš klasikiniausių Šanchajaus pusryčių, šis maistas yra traškus išorėje ir minkštas viduje. Jis puikiai dera su šiltu dubenėliu saldaus sojų pieno ar košės, kad pavalgytumėte paprastą, bet sotų. Tešlos pagaliuką pamerkiau į sojų padažą ir mėgavausi su paprasta koše.
Skaliūnų blynas (葱油饼 Cōng Yóu Bǐng)
Pagaminta iš paprastos tešlos iš miltų ir vandens, ji iškočiojama ir apibarstoma kapotų svogūnų laiškiniais svogūnais ir dažnai trupučiu druskos, prieš kepant keptuvėje iki traškumo. Su kiekvienu kąsniu mėgaujuosi sodriu, riebiu skoniu, kuris gražiai derėjo su laiškinių svogūnų gaivumu. Šiluma pasklido per mane, jausdamasi kaip paguodos apkabinimas prieš gaivų rudens orą.
Sezamo paplotėlis (大饼 Dà Bǐng)
Šanchajuje žmonės įvairiais būdais mėgaujasi dà bǐng (sezamo paplotėliu) ir yóutiáo. Tradicinis būdas yra sulankstyti yóutiáo viduje dà bǐng, kuris taip pat yra mano pasirinkimas. Dà bǐng yra tiek saldžių, tiek pikantiškų, o man asmeniškai labiau patinka pikantiška. Šviežiai iškeptas, auksinės spalvos, traškus išorė ir minkštas, kvapnus vidus.
Mini Wonton sriuba (小馄饨 Xiǎo Húndùn)
Kai kuriose nedidelėse užkandinėse dažnai galite pamatyti kvalifikuotą darbuotoją, greitai dedantį mėsos įdarą ant plonų kaip cikados sparnelių Wonton įvyniojimų. Dubenėlis vontonų, suporuotas su lengvu sultiniu, buvo mano pasirinkimas norint pradėti dieną su energijos antplūdžiu.
Krabų lukštų pyragas (蟹壳黄 Xiè Ké Huáng)
Šis mažas pyragas yra auksinis ir traškus kaip krabo kiautas. Nepriklausomai nuo to, ar jis užpildytas saldžiais ar pikantiškais įdarais, kiekvienas kąsnis yra skanus dėl savo dribsnių tekstūros ir sezamo traškumo. Vis sunkiau rasti šį delikatesą mieste, bet Xinchang senoviniame vandens miestelyje man buvo malonu mėgautis juo pusryčiams.
Tofu pudingas (豆腐花 Dòu Fu Hua)
Šilko švelnumo tofu pudingas yra saldus arba pikantiškas. Asmeniškai man labiau patiko pastarasis su sojos padažu, laiškiniais svogūnais ir jūros dumbliais gaiviai dienos pradžiai.
Puodų lipdukai (锅贴 Guō Tieē)
Šie lipdukai su plonesne oda ir traškesniu pagrindu siūlo puikų traškios tekstūros ir sultingo įdaro derinį, todėl jie yra vienas iš mano mėgstamiausių pusryčių variantų. Man patiko juos su kepto tofu ir vermišelių sriuba.
Lipnus ryžių kukulis (糯米烧卖 Nuò Mǐ Shāo Mài)
Užpildytas lipniais ryžiais, shāomài yra ploni įvyniojimai ir sodrus, kvapnus įdaras. Užtenka vieno kąsnio, kad mane perneštų svaiginantis lipnių ryžių aromatas.
Lipnus ryžių vyniotinis (条头糕 tiáo tóu gāo)
Šis saldus vyniotinis yra garuose virtų ryžių pyragas, pagamintas iš lipnių ryžių miltų, suteikiančių jam kramtomą tekstūrą. Paprastai jis yra dryžuotas arba daugiasluoksnis, o baltos ir šviesiai rudos spalvos derinys. Man patiko vienas pusryčiams kartu su dubeniu mini wonton sriubos.
Daržovės ir mėsa Wonton (菜肉大馄饨 Cài Ròu Dà Húndùn)
Šie dideli koldūnai, įdaryti maltomis daržovėmis ir kiauliena, patiekiami šviesiame, skaidraus sultinio, pagardinti sojos padažu, laiškiniais svogūnais ir sezamo aliejumi. Tai sotūs pusryčiai, subalansuojantys sočius įdarus su švelnia, jaukia sriuba.
Kiaulienos ir ryžių pyragaičiai (排骨年糕 Pái Gǔ Nián Gāo)
Šiame patiekale yra kepti kiaulienos kotletai ir minkšti, lipnūs ryžių pyragaičiai, todėl jis yra mėgstamiausias pasirinkimas pusryčiams, pietums ar vakarienei Šanchajuje. Be to, marinuota kiauliena kepama iki auksinės spalvos ir traškios, o ryžių pyragaičiai suteikia nuostabų kontrastą su traškia išore ir minkštu vidumi. Dėl dosnios porcijos pasijutau kaip valgis savaime, nunešdamas iki pietų be jokio užkandžio.
Saldus ryžių pyragas (糖糕 Tang Gāo)
Iš išorės traškūs, o viduje minkšti, jie užpildyti saldžiu, bet ne per daug sodriu įdaru. Vieną iš jų turėdamas ryte akimirksniu praskaidrino mano dieną.
Garuose virtos bandelės (包子 Bāo Zi)
Gaminamos iš minkštos, purios tešlos, garuose virtos bandelės būna įvairių variantų. Labiausiai paplitusi yra kiaulienos ir daržovių bandelė, kurioje yra sotus mėsos, grybų ir daržovių įdaras, todėl tai yra sočiųjų pusryčių pagrindas. Man patiko dvi saldžios bandelės su dubeniu pikantiško sojų pieno (咸豆浆 Xián Dòu Jiāng).
Paprastų makaronų sriuba (阳春面 yáng chūn miàn)
Paprastas dubenėlis makaronų lengvame, kvapniame sultinyje man nuo vaikystės buvo guodžiantys pusryčiai, savo paprastumu nešantys nostalgijos jausmą. Sriuba yra subtili, bet kvapni, su lašiniais, kurie suteikia sklandų ir sodrų pojūtį. Jo šiek tiek saldus ir sūrus skonis, subalansuotas švelnaus laiškinių svogūnų gaivumo, sukuria patenkinamą dienos pradžią.
5 skonių arbatos kiaušiniai (五香茶叶蛋 Wǔ Xiāng Chá Yè Dàn)
Įprastas pusryčių produktas, arbatos ir sojos padažo skonis įsiskverbia į kiaušinį, sukurdamas sodrų ir aromatingą kąsnį. Pusryčiams lengvai galėčiau išgerti du ar tris arbatos kiaušinius.
Kepta tofu ir vermišelių sriuba (油豆腐粉丝汤 Yóu Dòu Fu Fěn Sī Tang)
Šis kepto tofu ir vermišelių derinys sukuria lengvą ir sočią pusryčių sriubą, puikiai tinkančią drėgnam Šanchajaus orui.
Saldūs fermentuoti ryžiai su ryžių rutuliais (酒酿圆子 Jiǔ Niàng Yuán Zi)
Saldus pusryčių patiekalas su minkštais ryžių rutuliais fermentuotoje ryžių sriuboje – populiarus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta smaližius ir siūlo lengvą ir subtilų saldumą.
Ridikėlių sluoksniuota tešla (油墩子 Yóu Dūn Zi)
Dribsniai tešla, You Dunzi (油墩子) yra populiarus gatvės maistas, gaminamas maišant susmulkintus baltuosius ridikėlius, laiškinius svogūnus ir kitus ingredientus, supiltus į tešlą ir kepti iki auksinės rudos spalvos. Jo traški išorė ir švelnus vidus perneša kvapnų svogūnų aromatą ir subtilų ridikėlių saldumą.
Sezamo rutulys (麻球 Má Qiú)
Traškus išorėje ir kramtomas viduje, su sezamo sėklų kvapu – tai klasikinis užkandis, kuris niekada nenuvilia ant pusryčių stalo.
Congee arba košė (粥 Zhōu)
Paprasta ryžių košė, retkarčiais pagardinta žalumynais ar kitais ingredientais, suteikiančiais papildomo skonio. Saldžioje versijoje yra cukraus ir tokių ingredientų kaip raudonosios pupelės ir žemės riešutai. Mano mama dažnai tai man gamindavo namuose, todėl tai paguodžia mano vaikystės priminimą. Vasarą mung bean congee yra populiarus pasirinkimas, dažnai mėgaujamas kartu su garuose keptomis bandelėmis ar lipdukais.
Spring Rolls (春卷 Chūn Juǎn)
Nors dažniausiai valgomi per šventes, pavasariniai vyniotiniai taip pat yra puikus pasirinkimas pusryčiams dėl traškios odos ir skanių įdarų. Mėgavausi jais su dubeniu saldaus sojų pieno.
Kiaulienos Zongzi (鲜肉粽 Xiān Ròu Zòng)
Šis tradicinis kiniškas ryžių kukulis ypač populiarus per Drakono valčių festivalį. Paprastai jis yra trikampio arba stačiakampio formos ir yra sandariai apvyniotas bambuko arba lotoso lapais. Lipnūs ryžiai mirkomi prieš maišant su prieskoniais, o centre marinuojama šviežia kiauliena, pagardinta sojos padažu ir penkių prieskonių milteliais.
Skaliūnų aliejaus makaronai (葱油拌面 Cōng Yóu Bàn Miàn)
Sodraus, kvapnaus svogūnų skonio makaronai iš laiškinių svogūnų aliejaus paruošiami greitai ir lengvai. Švieži laiškiniai svogūnai lėtai kepami iki auksinės spalvos ir aromatingi, o makaronai virti iki kramtomos tekstūros ir nuplauti šaltu vandeniu, kad išliktų glotnūs. Pagardinti sojos padažu, cukrumi ir druska bei apšlakstyti kvapniu laiškinių svogūnų aliejumi, jie yra populiarus pusryčių ar valgio pasirinkimas Šanchajuje.
Ryžių pyragas (粢饭糕 Cì Fàn Gāo)
Cìfàn gāo yra tradicinis pusryčių patiekalas iš Šanchajaus. Paprastai stačiakampio formos ir maždaug dviejų ar trijų centimetrų storio jis primena neatidarytą žaidimų kortų kaladę. Tradiciškai ruošiant ryžius reikia kepti giliai, kol išorinis sluoksnis pasidaro auksinis ir traškus, o viduje esantys ryžiai būna minkšti ir kramtomi.
Pikantiškas sojų pienas (咸豆浆 Xián Dòu Jiāng)
Pikantiškas sojų pienas yra unikalus pridedant įvairių prieskonių. Nedidelės džiovintos krevetės, jūros dumblių dribsniai, marinuotos daržovės ir susmulkinti svogūnai dedami į dubenį, po to karštas sojos pienas ir šlakelis sojos padažo. Man patiko su youtiao, supjaustant jį į mažus gabalėlius, kad įsigertų į sojų pieną, arba užkąsdamas youtiao, po kurio gurkšnodamas sojos pieną.
Kiaušinis blynas (蛋饼 Dàn Bǐng)
Mano maistas buvo šviežiai pagamintas. Blynas buvo paruoštas iš kiaušinių ir miltų tešlos, keptas keptuvėje iš abiejų pusių iki auksinės rudos spalvos, traškios išorės ir minkšto vidaus. Virimo metu buvo dedama šviežių svogūnų, kalendrų ir marinuotų daržovių, kad pagerintų skonį. Galiausiai ant iškepto blyno buvo užteptas specialus saldžiųjų pupelių padažas, kuris vėliau buvo susuktas, leidžiantis mėgautis šiuo gardžiu ir kvapniu pusryčių patiekalu.
Kario jautienos sriuba (咖喱牛肉汤 Gā Lí Niú Ròu Tāng)
Šią sriubą daugiausia sudaro plonais griežinėliais pjaustyta jautiena, kario milteliai ir kartais vermišeliai, suteikiantys jai unikalų aromatą ir aštrų skonį. Kario jautienos sriubą man patiko derinti su tradiciniais pusryčių patiekalais, tokiais kaip keptuvėje keptos kiaulienos bandelės ar lipdukai, todėl mano rytas prasideda skoningai.
Šanchajaus pusryčių patarimai
Per šias 30 dienų pusryčiaudamas supratau, kaip šie paprasti patiekalai paveikė mano rytus. Iš tiesų, daugelis šių maisto produktų, pavyzdžiui, youtiao, derinamas su sojų pienu arba lipnus ryžių kukuliai su kario jautienos sriuba, yra daugiau nei tik patiekalai – jie suteikia komfortą ir nostalgiją. Be to, vietiniai dažnai derina keletą variantų, kad sukurtų vienus pusryčius, o turėdamas tiek daug variantų niekada nesijaučiau, kad pritrūks pasirinkimo.
Nesvarbu, ar esate vietinis, ar tiesiog lankotės, dieną pradėdami tradiciniais Šanchajaus pusryčiais tikrai nenorėsite praleisti. Kuriuos iš šių Šanchajaus pusryčių patiekalų norėtumėte paragauti?